Nascholing: Slaap & Verstandelijke beperking

Schrijf je hier in voor de nascholing Slaap & Verstandelijke beperking door het Slaap-Waakcentrum van SEIN. Deze wordt aangeboden op 19 januari 2024. De nascholing bestaat uit een online sessie en een online voorbereiding.

Onderwerpen
Gedrag in de nacht - Annelies Smits (09.45-10.45 uur)
Een veel voorkomende reden om een slaapteam te vragen is ‘gedrag in de nacht’. Maar waar let je op bij observatie? Welke hypothese kan passen en welke acties of interventies zijn dan te overwegen?
Hoe maak je het verschil tussen een (N)REM parasomnie, nachtelijke epilepsie en gedrag in waak?
Wanneer verwijs je voor deze vraagstelling?

Saturatiemeting als screening of risicotaxatie - Annelies Smits (11.15-12.15 uur)
Ademhalingsproblemen komen veel voor bij mensen met een verstandelijke beperking. Dit kan samenhangen met overgewicht, sederende medicatie, hypo- of hypertonie en comorbide aandoeningen. Onderzoek om dit uitgebreid in kaart te brengen kan soms een hele stap zijn. Saturatiemetingen door het slaapteam kan dan helpen een risico-inschatting te maken bij de overweging om naar een slaapcentrum te verwijzen. Tijdens deze sessie zullen we stilstaan bij de indicaties en interpretaties van nachtelijke saturatiecurves.

ASS en slaap – Karin van Rijn, GZ psycholoog SEIN (13.15-13.45 uur)
Slaapproblemen komen veel voor bij mensen met autisme. Wat is nu anders aan de slaap bij mensen met autisme? Wat betekent dit voor de slaapadviezen? Welke aanpassingen vraagt dit? Welke interventies verdienen meer aandacht?

Sensorische integratie en slaap; Annelies Smits (13.45-14.15 uur)
Om tot een goede, restauratieve slaap te kunnen komen is het belangrijk om in balans te zijn. Prikkelverwerkingsproblemen komen veelvuldig voor bij mensen met VB. Vanuit de sensorische integratie kan er gewerkt worden aan balans tussen de zintuigen ondersteunen om te komen tot een goede slaap. In deze sessie zal er aandacht besteed worden aan de functie en praktische inzet bij slaapproblemen.

Relevante somatische aandachtspunten - Annelies Smits (14.45-15.30 uur)
Mensen met een VB hebben vaak bijkomende lichamelijke aandoeningen. De klachten door deze aandoeningen, maar ook de behandeling kan de slaap beinvloeden. In deze sessie zullen we kijken naar een aantal veel voorkomende aandoeningen, hoe deze de slaap kunnen beinvloeden, maar ook wat de slaap doet met klachten van aandoeningen? Op welke manier kan behandeling van de één de ander verbeteren?

Ter voorbereiding staat na het inschrijven een e-learning voor je klaar, met meer informatie over slaap en slaapstoornissen.

Hoe werkt het?
Klik op de button 'koop deze cursus'. Vul daar je gegevens in en het factuuradres. Je bent dan ingeschreven voor de nascholing. Geef bij het inschrijven aan welke vragen je hebt. Dit kun je doen bij 'beantwoord de vragen'.

De factuur
De factuur wordt, na inschrijving, door ons aan je verzonden naar het door jou opgegeven adres. Je kunt de factuur niet zelf downloaden!

De kosten voor deze nascholing zijn €250,00.

Online voorbereiding
Je kunt na inschrijving de e-learning ter voorbereiding volgen. Je kunt deze maken op een tijdstip dat het jou het beste schikt. Ook kun je tussentijds stoppen en op een later moment verder lezen.

€250,00

Onderdelen

  1. artikel

    Wat is slaap?

    Lees hier meer over slaap en de processen die een rol spelen bij slaap.

  2. artikel

    De slaapfasen

    Slaap bestaat uit vier fases met elk zijn eigen kenmerken. De fases worden weergegeven in een hypnogram.

  3. artikel

    Slaapstoornissen

    Slaapstoornissen worden geclassificeerd aan de hand van de ICSD-3. Je leest hier welke hoofdcategorieën van stoornissen er zijn.

  4. artikel

    Elektrofysiologische diagnostiek bij slaapproblemen

    Een korte omschrijving van elektrofysiologische diagnostiek bij slaapproblematiek.

  5. e-learning

    Wat weet je nu over slaap?

    Test je kennis over slaap met deze korte quiz.